Systemisch werk

 

 

Sinds 1998 ben ik werkzaam in de psychiatrie en psychotherapie, eerst bij verschillende instellingen en later in mijn eigen praktijk. Al snel was ik doordrongen van het belang van het betrekken van het lichaam in de kamer, naast de meer verbale- en cognitieve ingang vanuit de reguliere psychotherapie. In het lijf wordt vanaf jonge leeftijd veel opgeslagen waar geen taal aan gekoppeld is. En ook op latere leeftijd kan het lijf ervaringen herinneren die niet altijd bewust zijn of waar (nog) geen taal aan gegeven kan worden. Deze ervaringen kunnen wel invloed hebben op hoe je je in het dagelijks leven voelt en gedraagt. Het is de moeite waard om deze informatiebron te integreren in de psychotherapie en het meer onbewuste en lichamelijke geheugen uit te nodigen zich te laten zien. Via yoga, meditatie, bewegen, creatieve uitingen en schrijven probeer ik het lichaam expliciet uit te nodigen in de kamer om het integratieproces op gang te brengen.

Sinds ik zelf een aantal jaren geleden kennismaakte met energetisch systemisch werk (opstellingen) voelde ik dat deze manier van werken mij past. Ik heb een intensieve basis- en vervolgopleiding bij Torxa in Haarlem gedaan. Tijdens mijn opleiding heb ik mogen ervaren dat er op allerlei lagen te helen valt. Ik ben dankbaar dat ik de moed heb gevonden dit intensieve proces aan te gaan in de veilige omgeving die de opleiders en de groep mij konden bieden. In mijn praktijk gebruik ik als het passend is (en in overleg) het systemisch werk in combinatie met psychotherapie. De twee manieren van werken kunnen elkaar aanvullen en bieden de mogelijkheid om een laag te bereiken die met de reguliere (meer verbale) psychotherapie soms onvoldoende toegankelijk is.

Wat is systemisch werken?
Als mens maken we deel uit van groepen (systemen) waar we al dan niet bewust voor kiezen (familie, klas, werk, land etc). Deze systemen hebben invloed gehad (en nog steeds) op onze ontwikkeling op bewust en onbewust niveau. Door uit te zoomen en het hele systeem en de onbewuste patronen die we mee hebben genomen en gekregen in beeld te krijgen kan er ruimte ontstaan. Het is een ervaringsgerichte methode die veel teweeg kan brengen op verschillende niveaus.

Als je nieuwsgierig bent geworden of vragen hebt neem dan contact met mij op.

Naast mijn werk in de praktijk in Haarlem zal ik in Portugal in samenwerking met Kirsten de Bruin en Maarten de Vos retraites organiseren waarin we yoga, meditatie en ademwerk combineren met systemisch werk. Een magische combinatie! De volgende retraite zal in november 2024 plaatsvinden.
Meer informatie volgt op insta: @retreatandhealyourselfportugal (https://www.instagram.com/retreatandhealyourselfportugal/?utm_source=ig_web_button_share_sheet&igshid=OGQ5ZDc2ODk2ZA==).